س.لطفا خودتان را معرفی کنید.
ج.اگر بخواهم در یک جمله خود را معرفی کنم باید بگویم که من
هستم.بدین معنا که شما بواسطه مطالعه من گویا با خداوند صحبت میکنید.
البته لازم به ذکر است که الفاظ عربی من،مراتب پائین و نازل یافته حقیقت کلام الله است چرا که حقیقت آیات الهی عاری از هرگونه لفظ یا صوت هستند و تنها راه درک آن شهود است.[2]
س.قبل از اینکه وارد اصل بحث شویم، در صورت امکان افرادی که در این جلسه شما را همراهی میکنند معرفی و ضرورت حضورشان را توضیح دهید.
ج.همانطورکه درآینده توضیح خواهیم داد،آیات الهی در عین اینکه قابل فهم است و برای اقشار مختلف مردم خطابهایش مفهوم است اما:
اولا: برای فهم آیات،انسان نیازمندِ آشنائی با روشهای صحیح استفاده و بهرهبرداری از قرآن میباشد.
ثانیا: فهم قرآن مراتبی دارد که ارتقاء از یک مرحله به مرحله بالاتر،نیازمند اصول و
روشهای خاصی است که شما باید با آن آشنا شوید در عین اینکه بعضی از مراحل اصولا برای شما قابل دسترسی نیست ولی فراگیری محتوایش ضروری است.
ثالثا:مردم از نظر مراتب فهم یکسان نیستند و از آلودگیهای مختلف نیز برکنار نخواهند بود و ...
بنابراین برای اینکه انسان بتواند
1. مستقیما از آیات استفاده کند.
2. در مواردی که فهم آیات سنگین است و یا غیر قابل دسترس است،بتواند به عمق آن آیات دست پیدا کند
نیاز به مفسرینی دارد که :
اولا:طهارت فکری و قلبی داشته باشند(عصمت).
ثانیا:به باطن و حقیقت قرآن دست پیدا کرده باشند.
ثالثا:از طرف خداوند منصوب برای این امر باشند و ...[3]
لذا ما کسانی را معرفی کردهایم که سه وظیفه عمده را به عهده دارند:
ابلاغ:ابلاغ پیام خدا وبیان جزئیات احکام الهی مانند تعداد رکعات نماز و غیره که در قرآن نیامده است اولین وظیفه این گروه است.
تبیین و تفسیر:آیه 44 سوره نحل پیامبر را مبین و مفسر آیات قرآن معرفی میکند.
تبیین یعنی روشن کردن و واضح نمودن.
راهنما:در این حوزه این افراد بطور نظری وعملی از اصول و شیوههای برخورد صحیح با قرآن سخن به میان میآورند و اصحاب خود را به آموزش نظری و عملی تفسیر تشویق مینمایند.[4] یکی از این افراد که هفتمین معصومی است که این وظیفه را بعهده دارد به اصحاب خود اینگونه گفته است.بگذارید از زبان خودشان بشنویم.
امام باقر(ع):
ما به اصحاب خود گفتهایم که:
«هرگاه من مطلب جدیدی را برای شما مطرح کردم،از من استدلال قرآنی آنرا سوال کنید»[5]
این کار سبب میشود که یاران ما اولا با نحوه استدلالات قرآنی و برداشت صحیح از آیات آشنا شوند و ثانیا بینش اعتقادیشان بر اساس آیات الهی استوار گردد.
گروه بعدی که در این جلسه حضور دارند شاگردان این معصومین هستند که در ایام غیبتمعصوم چهاردهم،وظایف این معصومین را بعهده دارند و باید علاوه بر وظایف فوق،تک تک آیات الهی را شخصا به تدبر بنشینند و معارف قرآن را از دل آیات بیرون بکشند و در مرحله اول خودعامل بوده و در مرحله بعد مردم را آشنا نمایند.
عموما به این افراد مفسرین قرآن میگویند.البته این افراد معصوم نیستند ولی لازمه رسیدن به این مقام حرکت در راه عصمت است.[6]
اما اینکه فرمودید ضرورت حضور این دو گروه در این جلسه چیست باید عرض کنم که بعضی سوالات را ما شخصا پاسخگو هستیم
و بعضی از سوالات به تناسب، همراهان ما از دو گروه پاسخ میگویند تا شما بهتر با آنها و سخنانشان آشنا گردید چرا که بیشترین رجوع شما به آنها خواهد بود.
صادق می خواهم از قرآن و مفاهیم و نکات آن در حد فهم خودم و مطالعات خودم و همچنین از احادیث و کتب مهم در مورد مطالب دینی و زندگی ساز صحبت کنم |